Medieval Indian History Tutorial on Medieval Indian History Online Quiz

following quiz provides multiple choice questions (mcqs) related to medieval indian history. you will have to read all the given answers and click over the correct answer. if you are not sure about the answer then you can check the answer using show answer button. you can use next quiz button to check new set of questions in the quiz.

questions and answers

q 1 - akbar sieged khandesh in …

a - 1571

b - 1581

c - 1591

d - 1588

answer : c

explanation

akbar defeated ali khan.

q 2 - in which of the following years, shah jahan defeated portuguese?

a - 1628

b - 1632

c - 1636

d - 1640

answer : b

explanation

n/a

q 3 - who among the following mughal emperors reintroduced the jaziya?

a - shah jahan

b - jahangir

c - akbar

d - aurangzeb

answer : a

explanation

n/a

q 4 - who among the following had founded the berar kingdom?

a - fataullah imaad shah

b - yusuf adil khan

c - malik ahmad

d - quli shah

answer : a

explanation

the name of this dynasty was imad shahi.

q 5 - who among the following had constructed the alai darwaja at qutub?

a - mubarak shah

b - alauddin khalji

c - aladun masud

d - muhammad shah

answer : b

explanation

khalji also constructed the dargah of nizamuddin auliya.

q 6 - who among the following mughal emperors had constructed nahar-ifaiz?’

a - shah jahan

b - jahangir

c - akbar

d - aurangzeb

answer : a

explanation

n/a

q 7 - consider the following statements:

1. mohammad-bin tughlaq moved his capital from delhi to devagiri.

2. mohammad-bin tughlaq introduced the token money.

choose the correct answer from the codes given below:

a - only 1

b - only 2

c - both

d - neither 1 nor 2

answer : c

explanation

mohammad-bin tughlaq introduced the copper coins, which face value was the same as of the silver coins.

q 8 - in reference to akbar’s governance, waqia navis used to be …

a - head of the revenue department

b - head of the military department

c - intelligence officer

d - reporters

answer : d

explanation

n/a

q 9 - in reference to delhi sultanate, consider the following statements:

1. alauddin passed an ordinance that all land should be measured to fix the state tax/share.

2. alauddin appointed a revenue officer to collect tax.

choose the correct answer from the codes given below:

a - only 1

b - only 2

c - both

d - neither 1 nor 2

answer : c

explanation

the revenue officer was more popular as ‘mustakharaj.’

q 10 - ahmed shah abdali invaded india during the reign of …

a - ahmed shah

b - jahandar shah

c - mohammad shah

d - farrrukh siyar

answer : a

explanation

ahmed shah abdali was the general of nadir shah.

medieval_indian_history_online_quiz.htm